FTP konti

Introduktion

FTP funktionaliteten i SmartWeb benyttes til at tilgå shoppens filer i Filhåndteringen (produktbilleder, bannere, logo, dokumenter og templates mv.), på samme måde som når du kopierer, sletter, flytter og navngiver filer på din computer.

Via en "FTP-klient" (software man installerer på sin computer) er det muligt at forbinde med shoppen og udveksle filer. Dette er praktisk hvis du vil foretage mange filoperationer (filoprydning, up- og download af mange filer på én gang). Funktionen er med andre ord henvendt dem, som gerne vil have direkte adgang til de filer som ligger i Filhåndteringen. FTP står i øvrigt for "File Transfer Protocol", som er en international standard for håndtering af filer mellem online systemer. Se Nyttige links for download af FTP software.

Filtilgængelighed

Bemærk: Alle filer i filhåndteringen, på nær filer i mappen Private filer, er offentligt tilgængelige. Du bør derfor være ekstra opmærksom på om filer eller billeder indeholder personoplysninger eller anden følsom information, som ikke må være offentligt tilgængeligt.

I praksis

For at du kan forbinde til SmartWeb via FTP, skal du først oprette en FTP-konto i shoppen. Du finder FTP indstillingerne under Kontrolpanel > FTP konti:

1. Brugernavn: Brugernavn som skal tilgå kontoen.
  2. Adgangskode: Adgangskode til kontoen.
  3. Adgang: Navn på folderen som indeholder filerne. Her kan du begrænse hvilke filer FTP-brugeren har adgang til (Vælger du "upload_dir" har brugeren adgang til alle foldere. Denne refereres også til som rodmappen).
  4. FTP-server: Shoppens FTP-adresse som kobles op imod (også kaldet værtsnavn). Du kan koble op via FTP på følgende måde:
  • Direkte via browseren: her indtaster du server-adressen i din browser, med ftp:// foran. Eksempelvis ftp://smartweb.dk, hvorefter du bliver bedt om at indtaste FTP brugernavn og adgangskode.
  • Gennem et FTP-program: der findes mange forskellige, bl.a. FileZilla som du finder under Nyttige links, herunder.

Eksempel i FileZilla:

1. Indsæt FTP-server adressen i feltet "Vært"
  2. Indsæt brugernavnet som oprettet i shoppens FTP-indstillinger
  3. Indsæt adgangskoden som oprettet i shoppens FTP-indstillinger
  4. Du kan undlade at udfylde feltet "Port". I så fald benytter FileZilla standardporten 21 for FTP

Klik herefter på "Lyntilslut"
  5. Mappe- og filstruktur på din computer
  6. Mappe- og filstruktur på SmartWeb

Bemærk: Du kan højreklikke på en mappe eller fil i begge vinduer, for at foretage dine valg. Det er også muligt at trække mapper og filer med musen.

Nyttige links

• FileZilla – gratis FTP-klient (software), som kan downloades her
    – vælg "Download FileZilla Client" og ikke server versionen
  • Læs mere om shoppens indbyggede filhåndtering her