Leveringslande og moms

I denne artikel:


Introduktion

Hvis salget i din webshop er begyndt at gå udover Danmarks grænser, er det tid til at oprette nye leveringslande. Under Indstillinger > Leveringslande kan du oprette og redigere leveringslande, momssatser og momsgrupper. Herinde har du ligeledes en oversigt over de leveringslande, der allerede er oprettet i dit system. Momsgrupper gør det muligt at have differentieret moms på produkter i shoppen, hvilket vi gennemgår nærmere i denne artikel.

 

Sådan gør du

Under Indstillinger > Leveringslande har du følgende muligheder:

 1. Opret nyt land: Her kan du oprette et nyt land og tilføje den korrekte moms for det pågældende land. 
 2. Opret alle lande i EU: Her kan du oprette alle EU-lande på én gang.
 3. Opret alle lande i verden: Her kan du oprette alle lande udenfor EU på én gang.
 4. Lande: Her kan du se en liste over lande der er oprettet i shoppen
 5. Momsgrupper: Her kan du se og oprette nye momsgrupper.

Vær dog opmærksom på, at når du har oprettet landene, skal de slettes manuelt, via det røde ikon helt til højre i tabellen. Samtidig har du mulighed for at vælge disse lande til eller fra under fragtmetoder og betalingsmetoder.

 

Opret leveringsland

Nedenstående guide viser, hvordan du opretter et leveringsland med moms.

1. SmartWeb har som standard oprettet Danmark som leveringsland, med den korrekte moms angivet.

2. Når du ønsker at oprette et nyt leveringsland, skal du trykke på Opret nyt leveringsland for at komme til nedenstående side.

3. Du skal herefter udfylde følgende felter:

 • Land: Vælg det land du ønsker at oprette.
 • Tilgængeligt på sproglag: Vælg hvilket sproglag der passer til det leveringsland, du er ved at oprette. På den måde kan du f.eks. sikre, at svenskere kun kan bestille fra det svenske sproglag og ikke det danske. Det er en god måde at holde landene adskilt.

4. Efter at have udfyldt alle ovenstående felter, trykker du på Opret, hvorefter det nye leveringsland er aktivt på din webshop. Du kan tjekke om leveringslandet er oprettet korrekt fra oversigten, som vist her:

Som du kan se, har systemet selv indskrevet momssatsen for både erhverv og private. Erhvervsmomsen er sat til 0,00%, fordi der ikke skal betales erhvervsmoms mellem EU-lande.

Momssatserne er opsat til salg fra Danmark, til Danmark, Europa og udenfor Europa. Hvis din webshop skal sælge fra et andet land end Danmark, skal du ændre på momssatserne:

 1. Klik på linket "Klik her for manuel beregning af momssatser"
 2. Klik derefter på rediger, hvorefter du selv kan sætte privat- og erhvervs moms

 

Udvidede momsindstillinger

Hvis du har et ekstra shop site er det muligt at opsætte moms for kombinationer af site/sproglag til leveringslande. På shoppen i følgende eksempel, er der oprettet et ekstra shop site og shoppen har hhv. to sproglag på hvert site, som vist her:

Hvis du har aktiveret manuel beregning af momssatser, som beskrevet herover, vil det enkelte leveringsland give mulighed for både generelle- og udvidede momsindstillinger. Uanset om du har et enkelt site/sproglag eller benytter ekstra shop vil du se indstillingerne for generel moms ved salg til det pågældende leveringsland:

Undlader du at udfylde felterne for udvidede momsindstillinger benyttes værdierne fra de generelle momsindstillinger. De udvidede momsindstillinger kan du med andre ord se bort fra, hvis du ikke har behov for at ændre disse, og nøjes med at justere de generelle momsindstillinger.

 

Opret momsgrupper

Flere lande har differentieret moms. Dette modul gør det muligt for dig at tilpasse momssatsen på dine produkter efter dette. Du kan nedenfor se, hvordan du opretter en momsgruppe samt tilføjer den til dine produkter.

1. Du kan under fanebladet Momsgrupper se en oversigt over din nuværende momsgrupper, redigere dem samt oprette nye.

2. Klik herefter på Opret.

3. Du skal nu indtaste navnet på momsgruppen samt den valgte momssats for privat og erhverv, ud for de pågældende leveringslande som du måtte have oprettet i shopsystemet:

Undlader du at udfylde felterne for udvidede momsindstillinger benyttes værdierne fra de generelle momsindstillinger øverst i tabellen.

4. Når dette er gjort, klik Opret endnu engang.

5. Momsgruppen er nu oprettet og kan ses i oversigten.

 

Tilføj momsgruppe til produkt:

6. For at tilføje dine momsgrupper til dine produkter skal du gå til Produkter > Alle produkter > Udvælge et produkt og klikke Rediger > Find fanebladet Priser

7. Under Momsgruppe kan du nu vælge, om produktet skal have standardmoms pålagt, eller om det skal være en af dine momsgrupper.

8. Når du har valgt den specifikke momsgruppe, skal du blot klikke Gem.

9. Momsgruppen er nu gemt og registreret på det pågældende produkt.

 

Visning af "inkl./ekskl. moms"

I shoppens indstillinger er det muligt at slå visning af teksten "inkl./ekskl. moms" til og fra, ud for produktpriserne. Du finder indstillingen under Indstillinger > Webshopindstillinger > Produkter, som vist her:

 1. Vis inkl./ekskl. moms efter pris: Sæt flueben for at vise teksten "(ekskl. moms)" og "(inkl. moms)" efter prisen på produktet, alt efter momsindstillingen (se sektionen herunder).
 2. Vis ekskl. moms efter produktprisen, hvis produktet er uden moms: Denne funktion er først synlig i administrationen hvis fluebenet ovenover er sat (som beskrevet i punkt 1.), og kan benyttes til at begrænse visningen af "(ekskl. moms)" teksten.

Visningen er bundet op på indstillingen for indtastning af moms, som findes længere nede på samme side:

 1. Priser er indtastet inkl. moms: Angiv om du har indtastet priserne med eller uden moms på produktet. Dette felt skal markeres, hvis du opretter produkter med priser inklusiv moms. Hvis funktionen er deaktiveret, vil systemet automatisk lægge momsen oveni det angivne beløb.
 2. Vis priser inkl. moms: Her kan du styre om priserne skal vises inkl. moms på shoppen, hvilket kan differentieres mellem privat- og erhvervskunder i sektionen Business to Business (B2B) længere nede på siden (Du kan læse mere om emnet i vores B2B-guide). Hvis alle priser på din webshop skal vises inklusiv moms, skal du aktivere denne funktion.

 

Nyttige links