Rabatkoder/gavekort

Introduktion

Den 1. juli 2019 træder EU’s nye regler for moms på gavekort i kraft. Dette betyder at du som webshop ejer, skal tage stilling til om du skal opkræve moms ved salg af gavekort. Vi anbefaler derfor at du læser følgende artikel vedr. moms på gavekort, inden du går videre med nedenstående artikel: Moms på gavekort

Dette punkt forklarer, hvordan du kan oprette både almindelige rabatkoder, som alle kan bruge, samt oprette gavekort, der kan bruges af enkeltpersoner.

1. Her kan du oprette en rabatkode som kan bruges som gavekort.
  2. Her ses de rabatkoder som du har oprettet.

Rabatkoder

Rabatkoder kan bruges til at give rabat på specifikke produkter til specifikke kunder, men koderne kan naturligvis også bruges til at give en generel rabat på webshoppen. Rabatten bliver registreret, når kunden indtaster koden under sit køb. Rabatten bliver fratrukket allerede i bestillingsprocessen, hvor kunden skal indtaste rabatkoden under indkøbskurven. Der kan både være tale om et beløb eller en procentsats. Rabatkoder skal aktiveres i Kontrolpanel > Indstillinger

Nedenfor vises en guide til, hvordan du opretter en rabatkode, og hvordan denne vil se ud på din webshop.

1. Under Rabatkoder/Gavekort finder du en oversigt over alle dine rabatkoder eller gavekort.

2. Tryk på Opret ny rabatkode for at oprette en rabatkode, som vist på nedenstående billede.

Titel: Her skriver du en titel for rabatkoden. Denne titel vil kunne ses af dine kunder, når de har indtastet koden.

Indtastnings kode: Her skriver du den kode, som dine kunder skal skrive for at aktivere rabatten. Systemet udfylder automatisk denne, men du kan naturligvis skrive din egen.

Rabat: Du kan her angive den ønskede rabat. Du har følgende valgmuligheder.

• I %: Dette betyder at der bliver trukket eksempelvis 20 % fra beløbet på ordren.
  • DKK: Du kan her angive rabatten som værende et fast beløb. F.eks. 50 kr.
  • DKK pr. produkt: Dette betyder at for hvert produkt kunden køber, får han/hun eksempelvis 20 kr's rabat.

Maksimum forbrug: Her angives, hvor mange gange den pågældende rabatkode kan bruges. Dette kan naturligvis variere alt efter din intention med rabatkoden.

3. Når du har udfyldt ovenstående, skal du trykke på Opret.
4. Hvis du ønsker at rabatkoden kun skal gælde for specifikke produkter, skal du herefter trykke på  for at komme til nedenstående side, hvor der nu er et ekstra faneblad tilgængeligt. Her er det ligeledes muligt at sætte periodestyring på rabatkoden, så den kun virker i et defineret tidsrum.

5. Vælg fanebladet Vælg produkter for at komme til nedenstående side.

6. Tryk på -knappen udfor de produkter, som rabatkoden skal gælde for. Der er ingen begrænsning på, hvor mange produkter du kan tilføje. Når de ønskede produkter er tilføjet, trykker du på Gem, hvorefter rabatkoden gælder for de udvalgte produkter.

7. Nedenfor vises det, hvor rabatkodefeltet er lokaliseret i kundens indkøbskurv.

8. Når kunden har indtastet sin rabatkode, vil følgende side komme frem.

Som vist er rabatten nu fratrukket kundens ordre, og kunden kan nu se, hvor meget rabat der er givet. Funktionen kan altid slås til og fra under Kontrolpanel > Shopindstillinger.

Gavekort

Gavekortet fungerer på samme måde som i en fysisk butik.Du behøver dog ikke at bekymre dig om prisen, da kunderne selv kan bestemme beløbet. Når kunderne køber et gavekort på din webshop, oprettes der automatisk en kode, som skal bruges, når gavekortet skal aktiveres. Denne kode skal naturligvis sendes til kunden. Gavekortet vil herefter være aktivt, og kunden kan bruge det som betaling på din webshop.

Oprettelse af gavekort

Hvis du vil oprette et gavekort på din webshop, skal du først og fremmest have et produkt, der fungerer som gavekort. Når dette er gjort, vil kunderne kunne købe dette produkt ved at angive det specifikke beløb, de gerne vil købe for.

1. Første skridt er at gå under Webshop > Produktkatalog og trykke på Opret produkt.

2. Her kan du vælge mellem 2 forskellige typer gavekort:

• Gavekort med rabatkode: Ved dette gavekort vil der automatisk blive oprettet en rabatkode til kunden, når de køber gavekortet.
  • Gavekort uden rabatkode: Ved dette gavekort vil der ikke blive lavet en rabatkode. Den skal du i stedet selv ind og lave.

3. Når dette er valgt, skal du, som med alle andre produkter, ind og vælge en kategori for produktet, samt give det et billede. Når dette er gjort, har du oprettet et gavekort, som dine kunder kan købe.

4. Nedenfor kan du se et eksempel på, hvordan gavekortet kan se ud på en almindelig webshop, hvor vi har tilføjet et billede.

I næste afsnit vil vi gennemgå processen for, hvad der sker, når en kunde køber et gavekort på din webshop.

Behandling af gavekort

Når en kunde køber et gavekort, er processen ikke helt den samme, som var det et almindeligt produkt. Selve købsprocessen er den samme, men når ordren kommer ind i SmartWeb systemet, er der et par ting, du skal være opmærksom på.
Bemærk: Gavekort med rabatkode genereres først ved ordrestatus "Afsendt".

Her kan du se en ordre på et gavekort, og her skal du naturligvis være opmærksom på den tekst, som kunden har skrevet, hvis der altså er tale om et Gavekort uden rabatkode. I så fald skal teksten jo tilføjes på det gavekort, du selv laver. Derudover er der ikke noget specielt i denne ordre, det er først, når du skal behandle ordren, at der forekommer ændringer fra en almen salgssituation.
Hvis der er tale om et Gavekort med rabatkode, danner systemet selv teksten, som kunden har skrevet.

Her har vi ændret status for denne ordre, så den nu står til "Afsendt", og her skal du så huske at trykke på  -knappen for at afsende en e-mail til kunden. Denne email vil indeholde koden, kunden skal bruge på webshoppen.

Nedenfor kan du se den standardmail, der bliver udsendt til kunden, når du har trykket på  -knappen.

Denne mail kan du naturligvis selv ændre, som du vil. Dette kan du gøre her. Her kan kunden se, hvilken kode de skal bruge på webshoppen for at aktivere gavekortet, samt den besked de har indtastet.

Administrering af gavekort

Når du sat en ordre med et gavekort til Afsendt, vil systemet selv lave en kode til det specifikke gavekort. Disse koder kan du finde under Webshop > Rabatkoder/Gavekort.

Nedenfor kan du se et billede fra en webshop, der har to aktive gavekort.

I kolonnen Brugt kan du se, at ingen af disse gavekort er brugt endnu, og de er derfor stadig aktive. I kolonnen Type kan du se, at begge disse gavekort kommer fra en ordre. Ved at trykke på eksempelvis "Ordre: 10", vil du blive ført direkte ind i den specifikke ordre.

Ved tryk på  -knappen kommer du til nedenstående side.

Her kan du se lidt mere information om dette specifikke gavekort.

Titel: Her angiver du gavekortets titel, hvis denne skal være specifik
Moms: Denne funktion er vigtig, da gavekort oprettet fra administrationen som standard har moms slået til, mens gavekort købt på shoppen som standard har moms slået fra. Derfor er det en god ide også at sælge gavekort uden moms.
Indtastnings kode: Du kan angive en anden kode her, hvis du ønsker en specifik kode.
Rabat: Her vælger du om værdien angives i et beløb eller i procent.
Maksimum forbrug: Her bestemmes, hvor mange gange gavekortet kan benyttes
Udløbsdato: Her bestemmes, om gavekortet skal have en udløbsdato og i så fald, hvilken dato det udløber.